Turer og arrangementer

Kommende turer og arrangementer:

Slektskvelder
Historielaget fortsetter med sine slektskvelder nå på nyåret i 2025 på Alvdal bibliotek. Vårens kvelder er den 27. mars og 25. april. Kl. 17.30 – ca. 20.00. Velkommen til alle!
Vi ønsker nye og gamle slekts-interesserte velkommen. Om du har drevet med slektsforskning i mange år eller om du bare er litt nysgjerrig på hvordan du kommer i gang så er du hjertelig velkommen. Her er vi flere med forskjellig kompetanse på ulike felt som kan gi råd og veiledning.
Har dere ønske om å få vite mer om enkelte tema f.eks slektsprogram, søk i ulike kilder e.l. så gi gjerne tilbakemelding til historielaget på e-post mailto:frederiks.gave@gmail.com
Vel møtt på Alvdal Bibliotek

Hvordan søke i de store arkivene på Frivilligsentralen i Alvdal 14. april (mandag etter palmesøndag) kl 19.30. Simon Trøan fra Riksarkivet i Oslo og Torill Hokstad Steivang fra Statsarkivet på Hamar gir oss et lite innblikk i hva vi kan finne og hvordan vi kan søke i arkivene.

Skolehistorie for Folldal på Grimsbu Turistsenter tirsdag 29. april kl. 19.00
Arild Alander kåserer og viser bilder fra Folldal sin skolehistorie. Inngang kr 100 for medlemmer / 150 for ikke-medlemmer. Inkl. kaffe og biteti. Salg av historielaget sine publikasjoner. Velkommen til en trivelig kveld!


Tidligere turer og arrangementer:

Årsmøte i historielaget ble avholdt på Grimsbu Turistsenter den 20. mars kl 19.00.
Etter årsmøtesakene var det bildevisning, loddsalg og kaffe og biteti.


Temakveld om Digitalsøk etter historisk stoff ble avholdt på Alvdal Frivilligsentral torsdag 13. februar kl. 18.30. Arild og Rune Alander viste søk i Digitalarkivet, Arkivportalen, kirkebøker, folketellinger, aviser, kart, bilder med mer. Vi solgte også historielagets publikasjoner. Takk for en trivelig kveld!

Temakveld om navnetradisjoner ble holdt
Onsdag 5. februar kl. 18.30 på Grimsbu Turistsenter

Rune og Arild Alander fortalte om fornamn og etternamn i Folldal og Alvdal. Vi ble tatt med på en runde om fornamn, om tradisjoner, oppatkalling, forskjeller på bygdene osv. Så fikk vi høre om tradisjoner i forhold til etternamn/slektsnamn, når vart dette vanlig, hvordan vart det brukt osv.


Lansering av Gammelt frå Alvdal og Folldal årgang 2024, foregikk på Grimsbu Turistsenter torsdag 21. november. Arild Alander presenterte sin artikkel og tok oss med på en billedseanse og fortalte om taubana. Rolf Langen fortalte litt om sin artikkel om distriktslegene i Alvdal og også Folldal. Vi var tilsammen 23 stk på Grimsbu denne kvelden og herav 9 stk fra Alvdal. Vi solgte også 10 stk av det nye heftet. Bladet har mange bidragsytere fra historielaget, og kan kjøpes på lokale butikker fra 2. desember. Vi skal ha stand på Huset Aukrust under julegata lørdag og søndag og selger ferske utgaver der. Det kan også kjøpes direkte fra oss. (Se link «Bøker og hefter» for innholdsfortegnelse og pris.)

Tur til Sagelva vasskraftsenter ved Bjorli i Lesja 28. juli.
Sagelva vasskraftsenter har en samling av maskiner og utstyr drevet av vasskraft. Her så vi bl.a. oppgangssag, sirkelsag, to kverner, vadmelstampe, moderne minikraftverk og en samling av forskjellige gamle maskiner drevet av vasskraft. Se referat fra turen under her.
Nettsider: https://www.sagelva.net/ og https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Sagelva_

Vandring på restene etter Frederiks gaves Verk i Folldal søndag 30. juni kl. 13.00
Et tredvetalls historisk interesserte medvandrere, ble med Arild Alander og Marita Nyheim for å se og høre om den eldste gruvetida i Folldal ved Frederiks gaves Verk fra 1745. De fikk høre hvordan det hele startet, om dem som jobbet her, og hvordan.

Vi så etter gruvesjakter, vannveier, vasshjul, hestevandring, Bergstue, Stigerstue, andre bygninger, røsteplasser, smeltehytte, og veier. (Mer om historien kan du lese under fanen «Lokalhistorie»)

Det kom litt bitende vind, så det var godt å ty inn i Gruvekroa og få litt varm drikke og godt å biteti etter den to timer lange rusleturen på området.

Ei lita gruppe tok turen ned til den nedre smeltehytte også. Den lå like ved dagens FV29. Vi studerte tuftene her, og fant ut at det må ha vært to ovner, med blåsebelger og vasshjul. Arild hadde kopiert de to eneste tegningene vi har funnet over området, som gir oss en pekepinn på hvordan det var her, tegnet av Leif Dahlen. Her var det også sag drevet av vasshjul, og vannrenne fra Gorrbekken, som vi kunne se en liten rest av. Her var det også stall, proviantlager, stigerstue, blåsteinsfabrikk, vaktstue, arbeidsbrakke og lagerbygg.
Det er ønskelig fra historielaget sin side at disse områdene blir kartlagt grundig med georadar, og at historien kommer frem i dagen, da vi har visst for lite om den i formidlingsøyemed fram til nå.

Referent Marita Nyheim

Referat fra turdeltager Aslak Kristiansen:



Historiekveld ved Lovise Hytte i Alvdal Torsdag 27. juni kl. 18:00
Vi fikk høre historien til Louise Hytte, som ble bygd i 1748 som smeltehytte for Frederiks gaves Verk i Folldal. Tuftene etter smeltehytta, vassrenne, materiallager, hyttestue er godt synlige, og slagghaugene ruver i landskapet. Margrethe Kjølhaug og Gjertrud Kjølhaug Bakkeng tok oss med tilbake i tida. Det var god plass til flere, men de 17-18 frammøtte fekk høre den spennende historia om Lovise Hytte på Plassen i Alvdal.

Bilde inne: Berit Margrete Kjølhaug innleder seansen på Lovise Hytte.

Bilde ute: Gjertrud Marie Kjølhaug Bakkeng forteller de frammøte ute på Lovise Hytte.

Bilder og beskrivelse: RA

Temakveld om Taubanehistoria 11. april 2024 i Kirkestua i Folldal Historielaget holdt temakveld om taubanehistoria for rundt 40 historieinteresserte. De fekk høre Arild Alander kåsere om taubana som gjekk mellom Folldal og Alvdal, og taubanene som gjekk i Folldal.

Det skal ha vært ca 333 taubanebukker på taubana mellom Folldal og Alvdal og det gjekk ca. 700-800 kibber på linja. Strekninga vart målt til 34170 meter. Dette var ei god transportløsning for si tid og taubana mellom Folldal og Alvdal kom i gang sist på januar 1907. Etter drugt 60 år var det slutt og siste kibben med kis gjekk 31. juli 1968.

Det vart vist fram mange spennende bilder, og mange fekk nok sjå kjente på noen av bildene. Det var en svært vellykka kveld der overskuddet ser ut til å bli snaut 5000 kr. Når regnskapet er klart vil dette vil bli gitt til orgelaksjonen som annonsert. For historielaget vart det også godt med salg av litteratur og flere nye medlemmer.

Vi har arrangert temakvelder om slektsgransking, navnetradisjoner, og interessante digitale søkesteder denne vinteren. Her kan du se resymé fra noen av de andre arrangementene i 2023: